Wednesday, October 26, 2016

Kegagalan saya dalam mengusahakan mesin air tin (can vending machine).-pengalaman saya sendiri dan rakan2.

Kegagalan saya dalam mengusahakan mesin air tin (can vending machine).-pengalaman saya sendiri dan rakan2.

Saya pernah menceburkan diri dalam mengusahakan mesin air tin (can vending machine),namun ianya hanya bertahan kurang lebih enam bulan sahaja sebelum mesin tersebut saya jual beserta lokasi untuk meminimumkan kerugian.Mungkin dengan perkongsian ini dapat membantu mereka yg ingin menceburi diri dalam bidang vending membuat pertimbangan sewajarnya sebelum terjun dalam bidang ini.Amaran-ini adalah pengalaman saya sendiri,mungkin pengusaha lain mempunyai pengalaman tersendiri.Anda dinasihatkan membuat penilaian sendiri sebelum terjun ke bidang vending ini. antara faktor2 yg mendorong saya menjual mesin tersebut adalah:

1.Service selepas jualan yg teruk dari pembekal-janji datang servis slps 1 hari tapi sampai 2mggu pun belum tentu sampai lagi...

2.Kejadian vendalism yg agak kerap hinggakan mesin pernah disimbah denan air...short circuit main board...

3.Gelagat pelanggan-duit kertas pun dilipat2 untuk dimasukkan dlm coin slot mesin...bila sangkut sebelah malam berderinglah HP saya hingga pagi...

4.Manual mesin yg tidak mesra pengguna-manual mesin refurbish dlm bahasa jepun...saya belum sempat blajar bahasa jepun.hehe

5.Persaingan syarikat2 besar-anda jual 1tin rm1.50...permanis dan atlas vending bulih jual setin rm1 sahaja sebab mereka big player...lepas 2-3 bulan bungkuslah business kita...tk tahan bersaing..

6.Harga stok yg tidak tetap-nak beli stok kat mana yg murah sekarang ni tambah gst lagi...hancur..

7.Citarasa pengguna yg berubah2-kita tak boleh customer terus minum coke selama2nya..kdang2 nk dapatkan selera customers...sy panggil tuning taste...kdang2 berbulan try n error..

8.Tak tahan lagi customer call hingga habis bateri HP-bila duit sangkut klau malam HP berdering hingga pagi...jika siang saya ada meeting HP vibrate sampai habis bateri...aduyai...

9.Tak tahan kekuatan pinggang untuk re-stok air tin dlm mesin-mesin saya ada 42 selection...satu selection 29-38tin...so bulih kira sendiri brapa tin diperlukan...berkaton2..kereta 4x4 saya pun terpaksa tukar suspension...belum lg kira sakit belakang...

Ini merupakan beberapa masalah yg saya hadapi...selain dari kna pow JMB,masalah penukaran syilling,perihal kegunaan eletrik ,sewa tapak dan pelbagai masalah kecil lain...jika nk tahu lebih detail bolehlah hubungi saya.cerita dlm blog tkkan larat nak menaip...hehe..cuma pesan saya kepada yg baru berjinak2 dgn business ini...jangan lokek untuk tuntut ilmu sebelum memulakan sesuatu business...

1 comment:

  1. salam...nak tanya..kenapa tak cari tempat yang selamat..macam masjid atau sekolah..so far 2 tempat ni sy letak memang ok..kalau sekolah letak berdekatan dengan guard..

    ReplyDelete